Передумови та етапи, розвитку сільського, зеленого туризму, Карпатському реґіоні України, отдых, Rest
Передумови та етапи розвитку сільського зеленого туризму в Карпатському реґіоні України
Предпосылки и этапы развития сельского зеленого туризма в Карпатском регионе Украины Статьи
Вижницький НПП - це основний осередок екоту-ризму в області. Тут, у межиріччі річок Черемош та Сірет низькогір'ями Буковинських Карпат прокладено пізнавальні екостежки й спортивно-туристичні маршрути різних категорій.
Неабиякої популярності в області набув мисливський туризм, основною організаційною базою якого є державне господарство.
Ліцензоване полювання пропонується українським та іноземним туристам (індивідуалам та групам з 4-5 осіб) на території 24,8 тис. га мисливського господарства, де: 75 % - гори, 25 % - рівнина; 75 % - хвойний ліс, 25 % - буковий і грабовий ліси. Мисливська фауна представлена такими видами: благородний олень, косуля європейська, зубр, дикий кабан, лисиця, заєць. Період полювання: олень - з 15 вересня по 10 жовтня, косуля - зі травня по 30 жовтня, зубр та дикий кабан - цілий рік. Розміщення: у мисливських будинках по 2-3 особи. Оформлення дозволів у МВС України на право ввезення /вивозу мисливської зброї, патронів, ліцензії на полювання, документів на вивіз мисливських трофеїв забезпечує представник мисливського господарства.
Сільський зелений туризм упродовж 1990-х pp. переріс в одну з провідних субгалузей туристичної спеціалізації Буковини.
Структура земельного фонду області найоптимальні-ше відповідає цілям класичного (фермерського) агроту-ризму. З 809,6 тис. га земельного фонду області 473,5 тис. га припадає на сільськогосподарські угіддя, співвідношення яких є доволі збалансованим: 339,2 тис. га ріллі, 25,9 тис. га багаторічних насаджень, 39,3 тис. га сіножатей, 69,1 тис. га пасовищ. Розораність загальної площі сягає 42 % .
У Чернівецькій області функціонує 677 фермерських господарств, у використанні та володінні яких знаходиться 8589 га сільськогосподарських угідь (станом на 2003 р.). Поряд з цим нараховується понад 270,5 тис. приватних підсобних господарств.
Буковина - аграрний праценадлишковий реґіон. Розвиток сільського зеленого туризму варто розцінювати як стратегічний пріоритет подальшого соціально-економічного поступу Чернівецької області. Необхідними при цьому є широкомасштабні промоційні кампанії як на регіональному, так і на загальнодержавному рівні. Чернівецька область добре запезпечена бальнеологічними ресурсами. В області розвідано понад 60 родовищ мінеральних вод сульфатно-сірководневого типу, залізистих вод (з підвищеним вмістом біологічно активного двовалентного заліза), сульфатно-хлоридно-натрі-євих, сульфатно-кальцієво-натрієвих і гідрокарбонатно-натрієвих вод. З 15 родовищ здійснюється промисловий розлив столових і лікувальних вод: Буковинська, Брусницька, Кельменчанка, Хрещатик тощо. Особливим попитом користується вода Брусницького родовища, яка містить сірчано-водневі та содові гідрокарбонатно-хлоридно-натрієві компоненти, що визначають її лікувальні властивості.
Источник: Передумови та етапи розвитку сільського зеленого туризму в Карпатському реґіоні України: http://tourlib.net (использовать материалы возможно только в личных не коммерческих образовательных целях. Все права принадлежат их авторам)